Over ons

Marijke van den Breevaart

Marijke van den Breevaart is van oorsprong creatief therapeute. In de GGZ is zij gespecialiseerd in de behandeling van gezinnen en relaties. Zij werkt sinds 2002 ook als seksuoloog.

Ik heb ruim 25 jaar ervaring met individuele en groepsbehandelingen in de volwassen- en kinderpsychiatrie. Ik geef deskundigheidsbevordering over seksuele vorming bij kinderen aan ouders en op scholen aan leerkrachten en aan groepsleiding bij de GGZ. Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in behandeling na seksueel misbruik.

Als seksuoloog in het Seksueel Expertise Centrum in Haarlem behandel ik allerlei verschillende seksuele problemen. Ik bespreek hoe je zelf, en zo mogelijk je partner, aan de slag kunt gaan om verandering in je situatie aan te brengen en hoe je seks weer aangenaam kan maken.

Mijn ervaring met het werk als seksuoloog is dat cliënten meestal opgelucht zijn na een consult. Vaak moet je een drempel over om in gesprek te gaan over de seksuele problemen.

Wat ik terug hoor van cliënten is dat met de informatie en het inzicht tijdens het consult, het onderwerp seksualiteit minder beladen wordt. Hierdoor komen mensen makkelijker tot een oplossing.


Ilse van Rij

Ilse van Rij is huisarts sinds 2002. Zij werkt sinds de oprichting van het seksuologisch expertise centrum Haarlem ook parttime als seksuoloog. “Vanuit de huisartsenpraktijk weet ik dat heel veel mensen problemen met seksualiteit kunnen hebben, maar moeite hebben om erover te beginnen of om te geloven dat er ook wat aan gedaan kan worden.

Ik ervaar dagelijks in de praktijk dat erover praten, de problematiek al een stuk lichter kan maken. Als er geen problemen zijn kan seksualiteit 10% van je relatie vormen, maar als sommige dingen niet goed gaan kan het wel 90% van je relatie in beslag nemen.

Ook zonder relatie kunnen seksuele problemen mensen erg in beslag nemen. Mijn specialisatie is de zorg voor seksuologische patiënten met complexe medische achtergrond of patiënten waarbij door de ziekte het seksuologisch probleem is ontstaan. Als voorbeeld kan ik noemen vrouwen die borstkanker hebben doorgemaakt of mannen met erectiestoornissen waarbij een goede levensstijl voor hart- en bloedvaten een belangrijk aandachtspunt is in de behandeling.

Ook heb ik speciale aandacht voor het doen van inwendig onderzoek bij patiënten voor wie dit heel beladen is.


Erik van Beek

Erik van Beek is van oorsprong filosoof en werkt sinds 2008 als seksuoloog. Hij heeft lange tijd in de mannenhulpverlening gewerkt. “binnen de mannenhulpverlening heb ik veel mannengroepen geleid. Ik werk met name met mannen: de problemen die ik tegenkom variëren van erectieverlies tot hyperseksualiteit of pornoverslaving. Ook in het werken met mannen -en vrouwen- met niet alledaagse seksuele voorkeuren heb ik door de jaren heen veel ervaring ontwikkeld. Ik heb veel ervaring met complexe seksrelatietherapie.”

Erik heeft jarenlang in de GGZ gewerkt als casemanager, S.P.V. en directief therapeut. Sinds enkele jaren is hij parttime werkzaam als seksuoloog bij diverse psychologen- en psychotherapiepraktijken. Hij publiceert artikelen en draagt bij aan het publieke debat over uiteenlopende seksuologische onderwerpen.


Ingeborg Timmerman

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast ook psychotherapeut. Zij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Zij geeft individuele en relatietherapie. Zij is samen met Carlie van Tongeren schrijfster van het boek ‘zin in seks! Zo ontwikkel je een sexy state of mind’.

“Ik ben geïnteresseerd in iemands persoonlijkheid. Hoe je naar jezelf of de ander kijkt kan beïnvloed zijn door ervaringen uit je verleden. Mensen met weinig zelfvertrouwen of te hoog gespannen verwachtingen hebben vaak moeite om te genieten van seks. Tijdens de therapie gaan we op zoek naar negatieve gedachtenpatronen en kijken we of u een gezondere kijk op uzelf kunt ontwikkelen, zodat niet alleen het dagelijks leven lichter word, maar u ook meer kunt genieten van seks. Deze aanpak is gebaseerd op de schematherapie van Young en is effectief bij uiteenlopende problemen.

Ik kan praktische adviezen geven, maar soms is het ook zinvol om de dieperliggende oorzaken te vinden. Patiënten die als gevolg van nare ervaringen moeite hebben met vrijen kunnen beginnen met individuele traumaverwerking. Ik werk met Eye Movement Desensitisation reprocessing**. Een therapeutische techniek die erop gericht is om negatief beladen ervaringen snel en grondig te verwerken. Daarnaast gebruik ik cognitieve therapie en ‘the work’van Byron Katie.

Andere specialisaties zijn: genderidentiteitsvragen, relatieproblemen, pijn bij het vrijen, vaginisme, angst om te bevallen, PTSS na bevalling.

Ingeborg Timmerman werkt 1 dag per week in het Spaarne Gasthuis als seksuoloog.