De behandeling van enkelvoudige seksuele problemen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder geven we u een globaal beeld van de mogelijkheden.
Gesprekken zonder tussenkomst van verwijzer of verzekeraar
Als u geen aanspraak kunt of wilt maken op een vergoeding dan betaalt u de gesprekken zelf; op de factuur komt dan Overig Zorgproduct (OZP) te staan. Het tarief voor een consult is 100 Euro. Een consult duurt een uur.
Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Een aantal ziektekostenverzekeringen vergoeden vanuit de aanvullende verzekering een aantal gesprekken bij een seksuoloog. U moet zelf nagaan of uw pakket daar recht op geeft.
Vergoeding vanuit de basisverzekering
De basisverzekering vergoedt alleen de behandeling van specifieke complexe problemen door een psycholoog/psychotherapeut. Dat zijn:
– seksuele problemen die het gevolg zijn van seksueel misbruik
– problemen met genderidentiteit – onduidelijkheid of men zich man of vrouw voelt
– parafilie – een bijzondere seksuele voorkeur (bijv. SM, pedofilie of fetisjisme)
– hyperseksualiteit of seksverslaving
– wanneer er naast een seksueel probleem sprake is van een psychische stoornis
Let op: Vergoedingen in het kader van Basis- verzekering (BGGZ of SGGZ) worden alleen uitgekeerd als u in het bezit bent van een verwijsbrief van de huisarts. Houd wel rekening met het eigen risico van 385 euro p.p. per jaar.
Meer weten
Lees hier de informatie van de NVVS over vergoedingen
Psychotherapie voor complexe problematiek wordt vergoed via het basispakket van de ziektekostenverzekering. De behandeling wordt na afloop, of nadat u 1 jaar in behandeling bent, in rekening gebracht door middel van een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). In een DBC registreert uw psychotherapeut uw diagnose en alle activiteiten die in het kader van onderzoek en behandeling zijn verricht. Wanneer de DBC gesloten wordt, wordt deze ingedeeld in een productgroep en wordt het bijbehorende tarief gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekering.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt jaarlijks de landelijke tarieven vast.
Gecontracteerde ziektekostenverzekeraars
Deze vergoeden de behandeling volledig. Wel wordt het verplichte eigen risico van uw ziektekostenpolis in rekening worden gebracht. Wanneer u verzekerd bent bij een niet gecontracteerde zorgverzekeraar ontvangt u zelf de rekening, die u ter vergoeding kunt aanbieden bij uw ziektekostenverzekeraar.
Vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverlener
Bent u aangesloten bij een zorgverzekeraar waarmee uw behandelaar geen contract heeft afgesloten dan is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van uw polis. Heeft u een Restitutiepolis dan wordt de behandeling meestal voor 100% vergoed. Bij een Naturapolis vindt er vaak een vergoeding plaats tussen 65%-75%. Sommige zorgverzekeraars hanteren een lager “marktconform” tarief. Het is raadzaam dit na te gaan als u bij een zorgverzekeraar bent verzekerd waarmee uw behandelaar geen contract heeft afgesloten. Wij hanteren 100% van het NZa tarief voor zorgverzekeraars waarmee wij geen contract hebben afgesloten. Bij enkele zorgverzekeraars moet vooraf een machtiging aangevraagd worden.
Onverzekerde zorg
Er zijn een aantal diagnoses en behandelvormen die niet meer vallen onder de vergoede zorg. Dat geldt bijvoorbeeld bij de aanpassingsstoornis en bij relatie en seksuele problematiek. (wanneer er geen andere diagnose is die wel voor vergoede behandeling in aanmerking komt) en bij psychoanalyse. Mocht u in deze gevallen toch overwegen in psychotherapie te gaan dan zult u de behandeling zelf moeten betalen.Wij hanteren in 2020 een tarief van 120 euro per gesprek van 55 minuten.
DBC vrije rekening
De psychotherapeut is verplicht bepaalde persoonsgegevens, de code van uw diagnose en de besteedde tijd in de vorm van een DBC, geanonimiseerd door te geven aan een landelijke informatiebank, het DIS, voor toetsing van de nieuwe Zorgverzekeringswet die sinds 1 januari 2008 van kracht is. Wanneer U niet wilt dat uw diagnose in een DBC geregistreerd wordt en geanonimiseerd aan het DIS geleverd wordt, of dat de hoofdgroep waaronder uw diagnose valt niet bekend wordt bij uw ziektekostenverzekeraar, kunt u een DBC vrije rekening vragen en met uw zorgverzekeraar overleggen of zij bereid zijn deze te vergoeden.
Wanneer U een gemaakte afspraak voor therapie niet kunt nakomen, kunt u zich uiterlijk 24 uur voor de afspraak telefonisch of per email afmelden. Bij te late afzeggingen kan deze niet op uw DBC in rekening worden gebracht en zijn wij gerechtigd de zitting bij u in rekening te brengen ( No show regeling). Wij hanteren een No Show tarief van € 90. Dit wordt niet vergoed door uw verzekering. Bij herhaling kan uw psychotherapeut van u vragen de rekening te voldoen voor de volgende sessie.
Informatie over psychotherapie en uw rechten kunt u vinden op https://lvvp.info/voor-clienten/